22 de jul. 2007

PINBALLS

Programa emès el 21 de Juliol

El primer programa de la temporada d'estiu el tenim dedicat als Pinballs, els antecedents dels Arcades i referent de molts com les primeres máquines lúdiques que varen disfrutar en bars i locals.

L'orígen dels Pinballs el trobem en les "Bagatelle", plataformes amb recorreguts fets d'agulles ( PINS en anglés) on haviem de fer arribar les boles a les zones de màxima puntuació, que es feren populars als salons de jocs per cavallers de l'Anglaterra i Franca de finals del segle XVIII.

A Espanya els Pinballs ( o máquines del Milió) han sigut sempre populars, i grans fabricants de pinball ( PETACO, PLAYMATIC, INDER,...) espanyols han tingut gran repercussió amb la qualitat de les seves taules. No en va Espanya va ser durant els 70-80 el segón productor mundial de Pinballs.

Avui en dia n'hi ha gairebé 5000 pinballs diferents, però només existeix un fabricant a tot el món: STERN

Entrevistem al programa a Tino Vilar, un dels més grans col.leccionistes de Pinballs de l'estat.

PERDUDA EN EL TEMPS
Olga Vallejo ens porta els fets més destacables del S.XVIII

ASCENSOR
Albert Murillo ens porta el que puja i baixa en el món dels Videojocs.
BAIXA: El disseny de la càmara de la PSP
PUJA: La iniciativa d'escollir cada any els 10 jocs més influents o innovadors, recuperar-los en format original i fer-ne un museu.

ARIADNA AL LABERINT DE... Marcianitos.org

La inimitable Ariadna porta la particular visió de la persona forànea al mòn dels videojocs a l'anàlisi de les més curioses webs sobre videojocs. I la seva primera parada és la web www.marcianitos.org
Les seves Paraules Clau sobre la web: Nostalgia, Spectrum, Retro i Monedes Marcianes.

CONCURS: El millor Videojoc de la Història

Obrim un concurs on fins al Septembre amb els vostres emails a generaciodigital@catradio.cat podreu votar els vostres candidats, i guanyar una PSP i un lot de jocs per PS2, PS i PSP

ESCOLTA'NS A CATALUNYA RADIO

2 comentaris:

Skyblasc ha dit...

Bueno, el primer programa de l'estiu i també els primers nervis del "directe". Per exemple, si malgrat Bally/Midway han sigut icones dintre el món del Pinball, també es cert que tal NO són actualment fabricants ( com jo mateix vaig dir al programa), si no que és STERN - un altre mítica- que és actualment l'última bandera del Pinball.

Sobre l'origen del nom "máquines del milió" i el sistema de puntuació difereixo de l'opinió de STAR. No crec que les puntuacions vagin de milió en milió, si no que l'objectiu de les primeres máquines -básicament fer punts- era aquest: arribar al milió de punts on molts marcador retornaven a 0 al tenir només 5 marcadors ( herencia de les electromecàniques).

Skyblasc ha dit...

Ah! I un petit error en el reportatge d'introducció: El primer videojoc de tenis ( Tennis-for-Two) és de Higinbotham (1958). Steve Russel és el creado del primer videojoc per ordinador Spacewar! (1962)