11 de set. 2007

Centurio: defender of Rome

De l'any 90, Centurio va se pioner per molts motius i les seves idees van ser fonament de jocs d'estratègia històrica com la nissaga "Total War".



Va arribar a mi en un diskette; tenia un sistema de protecció antipirateria molt curiós, et permetia jugar tot i no tenir l'original, però la música sortia de l'altaveu en comptes de la "fabulosa" Sound Blaster si no encertaves una de les preguntes que et formulava just en començar.

Un cop dins, tenies el mapa de les províncies romanes per conquerir, crear exèrcits o distreure la "plebe" amb carreres de cavalls o jocs de circ. Lo millor de tot eren les batalles, enfrontar-te a elefants africans, la cavalleria bàrbara o les milícies greges traçant l'estratègia que va fer famós Cornellio Scipio o d'altres generals romans, tot guarnit d'uns gràfics VGA amb 256 colors de l'època, un festí sense precedents.

Buscant informació sobre el joc he descobert que es pot descarregar via "abandonware" i que té una pàgina d'aficionats aquí i que hi treballen en la traducció al castellà del títol que va sortir publicat amb el segell Electronic Arts.

No cal dir que si avui, 17 anys després de la seva aparició, encara hi ha gent que el recorda, Centurio té alguna cosa especial.

5 comentaris:

El Sr. de los Chupetes ha dit...

Mil gràcies!
Si us plau posseu més enllaços de jocs antics.
Salutacions

Skyblasc ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Skyblasc ha dit...

Potser no seria adequat per part del Generació Digital fer propaganda de descarregues de jocs així, de forma indicriminada. Malgrat molts d'ells es consideren "abandonware" aquets terme cau en el buit del "si no protesten és que no els importa", que sempre és terreny fangós des de el punt de vista legal.

Això no vol dir que no comprenguem les ganes de jugar a innumerables jocs que en el seu moment s'ens van passar de llarg ;), i per tant et recomano que dirigeixis San Google a termes com "abandonware" o "Free DOS games" que de ben segur satisfaran les teves ansies de jocs.

Nosaltres malgrat tot sempre recomanarem que feu l'esforç d'adquirir els productes originals ( ebay o amazon us donaran grates sorpreses), doncs molts cops no es tracta de productes de preu elevat i a part de disfrutar del joc, conservareu una peça d'historia electrònica.

Gustavo Benéitez ha dit...

No, Francesc, jo només he enllaçat a la pàgina d'uns aficionats, el cas de l'abandonware, com el dels emuladors, és força complicat, però jo no diria que és pirateria, perquè és impossible trobar-los originals.

Skyblasc ha dit...

No Gustavo, no em referia al teu post. El que mencionis una web on aficionats es dediquen a traduïr un joc ( malgrat també n'ofereixin la descàrrega gratuita), no és el que em referixo, doncs crec que cau en la nostra vessant d'informar d'activitats i curiositats que es fan entorn del món dels videojocs. Sí que em refereixo a el que "el sr de los chupetes" ens demani que li llistem págines de jocs per decárrega. Desde GD crec que no és cosa nostra de fer-ho ( a part dels problemes que ens pugui portar), que per això està el Google i és molt senzill de trobar ( i per això li en dono al nostre amic algunes idees a fer servir).
Simplement puntualitzaba :)