3 de nov. 2007

STEAMPUNK o La Lliga del Videojugadors Extraordinaris

STEAMPUNK.

Coneixeu el génere? És un corrent de tipus diguem-ne artístic que té predilecció pel context históric dels anys del vapor i del naixement de la Ciència Moderna i l'era industrial, sense que això estigui renyit amb ambientacions futurístiques o amb tecnología actual ( això sí, implementada desde el prisma del segle XIX). Agafant com a paradigma l'época Victoriana (1831-1901), el corrent Steampunk n'aprofita sobretot l'estètica, la tecnologia o l'estratificació social per guarnir les seves històries ja siguin cómics, noveles, películes, o la construcció i diseny de gadgets.


Com a exemples literaris tenim H.G.Wells o el mateix Jules Verne on en noveles com "De la Terra a la Lluna" es realitzen proeses tecnològiques que no estan a l'abast de la ciéncia de la época, però utilitzant la tecnologia coneguda ( com la balística). En el cómic hi ha un excelent referent en "La Liga de los Hombres Extraordinarios" d'Alan Moore, i sobretot el Manga ( i particularment l'obra de Miyazaki) en fa un gran ús. La filmografia Steampunk podría incloure perfectament Sky Captain o Steamboy.

En els videojocs el génere Steampunk el trobem representat en l'estética de Myst, en Rise of Legends, o en Steel Empire de Megadrive.

Us imagineu una recreativa vista pel prisma de l'SteamPunk?


Per als qui volgueu aprofundr una mica més en aquest estil, podeu anar a aquest recull de links del popular blog BoingBoing, que sempre es fa ressó de gadgets Steampunk, o a la web del Steampunk Magazine, una revista en format PDF amb reculls de dissenys, històries, etc...

2 comentaris:

Albert Murillo ha dit...

Siiiii!

M'agrada aquest blog. És l'unic lloc on es poden donar notícies de qualitat com aquestes. Gràcies Francesc!

Skyblasc ha dit...

Moltes gràcies :)

Quant vaig veure aquesta meravellosa recreació d'un PacMan ( atenció a l'exquisita titulació : Pac GENTLEMan) vaig saber que l'havia d'incloure al blog i ademès fer-ne extensiu al gènere STeampunk per posar en situació a la gent.

Molt recomanable seguir el recull de links de BoingBoing on es poden veure una gran quantitat de gadgets tecnològics ( ordinadors sobretot, com el de la foto que ilustra el post) "tunejats" estil modernista.

Un nou exemple recentment aparegut sobre un laptot que ben bé podria haver pertangut al mateix Sherlock Holmes:

http://www.datamancer.net/steampunklaptop/steampunklaptop.htm